Den främre bäckenleden, kallad symfys och är en av bäckenringens tre fogar. Hormonerna progesteron och relaxin ökar under en graviditet och bidrar till att mellanrummet mellan bäckenfogarna vidgas, för att barnet skall kunna komma ut. Efter förlossningen minskas halten av hormonerna och återgår till normala nivåer efter ca 12 veckor. Vidgningen mellan fogarna är tillbaka till normala avstånd igen efter ca 6 månader. Att ha smärta i symfysen under graviditeten är vanligt. Vidgningen i symfysen uppgår under graviditeten till ca 7-8 mm. Breddningar över detta, som inte ger symptom, är inte heller farligt.
Under en förlossning händer det, men mycket sällan, att kvinnan får en skada eller en symfysruptur på ligamenten runt symfysen. Detta medför Stor smärta och kraftigt nedsatt rörelseförmåga. Smärtan kommer ofta direkt eller då eventuell smärtlindring försvunnit. Smärtan strålar ut i symfysen och ut i ljumskarna, den kan också finnas runt SI-lederna och i ryggen. Det är svårt att stödja sig på benen och att gå. Bäckenet är centralt i alla våra rörelser, så de flesta rörelser blir påverkade. Vid mindre rupturer/skador behandlas dessa konservativt med egenläkning och bäckenbälte, kryckor/rullstol och fysioterapi. Sängläge 3-4 veckor enligt litteraturen, men det finns inte så mycket skrivet kring detta. Efter det akuta skedet är det dags att träna upp styrka och funktion igen så att gång och rörelse återställs till det normala. Sängläge ger, i sig, alltid svag muskulatur, och musklerna kring bäckenet är nödvändiga att kunna gå och belasta kroppen. Att träna olika muskelgrupper och återfå funktionen är målet för fysioterapin.
En symfysit innebär en inflammation i bäckenleden framtill. Denna inflammation kan uppkomma vid förlossning pga trauma eller infektion. Symptomen är liknande : det är svårt att belasta ett ben i taget, att gå, att ligga på sidan. Det strålar ofta ned i ljumsken/ljumskarna och upp i magen eller bäckenbotten. Symfysit kan också uppkomma vid kontaktsporter som hockey och fotboll. En symfysit kan behöva mobiliseras och alltid tränas upp funktionellt, på grund av den svaghet som uppkommer i bäckenets muskulatur och framför allt den asymmetri som uppstår.